+30 2105911119
info@altandshop.gr

altandshop

Βιοαγρός, Κινόα κόκκινο, 500γρ

Το Κινόα μοιάζει με δημητριακό και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (14%-16%), Ω3 λιπαρά, μεταλλικά ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο), καθώς και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β6, Β9). Χρησιμοποιείται περίπου όπως το ρύζι ή το σιτάρι και γίνεται ριζότο, σαλάτα , σούπα ή συνοδεύει πουλερικά, κρεατικά και ψάρια.

9.31 € 8.38 €

Με το πέρασμα των χρόνων, έχει χαρακτηριστεί ώς η «χρυσή τροφή» των Ίνκας ενώ πολλοί την αναφέρουν ως τη «μητέρα όλων των σπόρων».
Ουσιαστικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημητριακό που χρησιμοποιείται κυρίως με τον ίδιο τρόπο όπως το σιτάρι και το ρύζι. Οι σπόροι κινόα περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ένα ισορροπημένο φάσμα αμινοξέων υψηλής περιεκτικότητας σε λυσίνη και μεθειονίνη ενώ είναι αρκετά πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους σαν ένα υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Πως το μαγειρεύουμε:

Μουλιάζουμε το κινόα για 15 περίπου λεπτά και ξεπλένουμε καλά με πολύ νερό τρίβοντας με τα χέρια μας απαλά τους σπόρους. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να απομακρυνθεί η πικρή ουσία που βγάζει ο φλοιός της. Σε μια κατσαρόλα του 1,5 λίτρου (γιατί το κινόα φουσκώνει) βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε 1 φλιτζάνι. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, δηλ. όπως το ρύζι. Σε αντίθεση όμως με το ρύζι, μπορούμε να ανακατέψουμε την κινόα αρκετές φορές, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Θα ξέρουμε πως το κινόα έγινε όταν οι σπόροι θα έχουν γίνει διαφανείς από λευκοί και το σπειροειδές εσωτερικό θα έχει αποσπασθεί. Αφήστε το σκεπασμένο για 10 περίπου λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι ή το ανακατεύουμε με ψητά ή ωμά λαχανικά ψιλοκομμένα, σκόρδο, δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι για επιπλέον άρωμα και γεύση.